Ja visst gjør det vondt å ikke være fullt så viktig lengre….

mitt bilde; bakom skyene finnes alltid solen20160810_193703

Jeg kom til å tenke på noe i dag; Jeg har levd lengre med barn i livet mitt enn jeg har gjort uten!

Jeg var 21 da jeg fikk min førstefødte; Stian og nå er han 26 år. En voksen mann, ferdig utdannet med sitt helt eget liv….

Jeg var jo lykkelig før jeg fikk barn. Jeg følte absolutt at livet var verdt å leve og jeg gledet meg over det meste. Jeg reiste. Bodde i USA og København. Festet og levde livet……..       Jeg tenkte aldri at livet mitt manglet noe, at jeg ikke levde et fullverdig liv og jeg tenkte sjeldent på at jeg skulle bli kone og mor……

Men det ble jeg. Først mor. Ganske tidlig i forhold til mange andre på den tiden. Planlagt? Not so  much…..men for en lykke… Kone året etter.

De 3 andre kom i tur og orden. 4 barn på 7 år….. og et fosterbarn i 1 år…

«se på meg mamma!»» hør på meg mamma» «kom hit mamma» «hjelp meg mamma»

Turn og idrettsskole, speider og søndagsskole, fotballtrening og kamper, håndballtrening og kamper, saksofon og trompet, biljard og amerikansk fotball, tegning og utstillinger, piano og fiolin……. for ikke å snakke om bursdagsselskap egne og alle andres, skoleaktivitetsdager og foreldremøter, FAU representant og lagleder, 17 mai komité og dugnadsoppdrag. Vossacup, Sogndalscup, Stordcup, Norway cup, Jetixcup

Ja og så skulle jeg selvsagt bli sykepleier midt oppi det hele……amming i frimutter, pumping av brystmelk på overlegens kontor, hent og bring i barnehage, bleieskift og kveldstell, eksamenslesing etter leggetid, fordømmelse; fra kvinner spesielt, fordi jeg utdannet meg og lot pappaen ta svangerskapspermisjonen i stedet. Til tross for at han gjorde en strålende jobb!! Unger som grytidlig neste dag slett ikke bryr seg om du har vært ute på byen kvelden før med medstudenter som ikke har barn…

Slitsomt ? Ja.

Travelt? Ja

Verdt det ? JA

Men plutselig er de voksne og det er jeg som sier; Se meg da! husk på mamma, hør på det jeg vil fortelle…..Nå er det jeg som søker oppmerksomhet, som så gjerne fremdeles vil være viktig i deres liv.

Det er som det skal være. Ungene mine skal være viktigere for meg enn jeg er for dem, de skal stifte egne liv og deres ektefelle og barn skal bli viktigst for dem…..livet går fremover…. livet går videre……

Det er selvsagt med stolthet jeg ser dem vokse opp og mestre livets utfordringer…oftere og oftere uten behov for min hjelp….. Det er med en viss lettelse, men også et stort vemod å se sistemann flytte ut.

Jeg kan igjen fokusere på egne behov. Det blir vel litt som før jeg fikk barn?  Jeg var jo lykkelig da? Da levde jeg jo livet ?  ……. men jeg kan selvsagt ikke gå tilbake, ungene har jeg fått og de har beriket livet mitt mer enn de aner! De har en helt sentral rolle i livet mitt og jeg kan knapt huske, enda mindre forstå hvordan livet var før dem.

MEN, det er deilig! Det innrømmer jeg gjerne. Vi har huset for oss selv, vi kan være kjærester uten å gjøre noen flaue, vi kan se det vi vil på tv, når vi rydder huset er det like ryddig når vi kommer hjem, ingen skitne glass og fat på rommene, ingen matpakker som har lagt i sekken i 2 uker, ingen krangling og smelling med dører..

Men visst gjør det vondt å være litt mindre viktig i de viktigstes liv….

Mitt avkom

 Som å se inn i et speil

Når jeg ser på deg

Ikke konturene

så mye….

Men det som er meg

Vil så gjerne skåne

mot feil

Men du er du

og ikke meg

Må la deg leve

og ta egne valg

Så vanskelig å se

hva som vil skje

Og likevel

trekke meg tilbake

og la deg oppleve det

mamma

 

 

 

 

4 kommentarer om “Ja visst gjør det vondt å ikke være fullt så viktig lengre….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s