Hvile og refleksjon

I dag er det mandag og første påskedag.

Vi i NOR EMT har felles fridag og tid til videre planlegging og rekreasjon. Det er både godt å viktig for å kunne stå i det vi står i nå.

Jeg tenker mye på de som har stått i dette i mange uker uten en slik mulighet. Det er fint å se at de nå kan senke skuldrene noe, både fordi de får hjelp utenfra og fordi press av nye pasienter er redusert.

Samtidig er det nå de sterke reaksjonene kan komme, det er nå de kan tillate seg å ta innover seg det de har opplevd. Det er nå de kan gråte. Jeg håper og tror at vi kan hjelpe dem og støtte dem også i dette❤

Solidaritet og medmenneskelighet betyr enormt mye for mennesker i krise.


En italiensk sykepleier jeg jobber med her, delte dette på min Facebook side;


«Alle i Bergamo har mistet noen» sier de til oss, enten det er en nær venn, en nabo, en kollega eller et familiemedlem. Alle her er berørt.


Selv om «trykket» har roet seg noe så er det langt fra slutt på nye innleggelser og alvorlig syke pasienter, sykebiler med ulende sirener raser forbi mens jeg sitter å skriver dette.

Det er nok en god stund til Bergamo er tilbake til normalen. Om noen gang…Tragedien og sorgen som har rammet dette samfunnet vil nok prege dem i lang lang tid…

Vi har kommet godt inn i rutinene og kan være en avlastning for slitne sykepleiere. Her er jeg på operasjons avdelingen som for tiden er omgjort til intensivavdeling.


Teamet vårt er flinke til å ta vare på hverandre. Vi er paret i makkerteam og har ikke lov å gå noen sted uten å gi beskjed til ens makker. Ved opptelling skal vi vite hvor makkeren er. Kaja er min👍

Hver dag etter jobb har vi samling med info fra teamleder, SMO (senior medical offiser) sikkerhetsansvarlig , smittevernsansvarlig og logistikkansvarlig. I tillegg har vi en kort debrief hvor vi tar opp spesielle opplevelser, problemer eller andre ting man har behov for å lufte.


Teamleder er millitærmann og det merker vi. 😊Han styrer oss med bestemt, men fornuftig og trygg hånd. Han er lydhør for våre innspill, men skjærer gjennom der det trengs.


SMO er vår «go too» person når det er noe medisinsk vi lurer på. Det er godt å ha en erfaren overlege som kan vurdere, råde og støtte i ulike utfordringer vi møter.


Sikkerhetsansvarlig, har sammen med teamleder, til enhver tid vår sikkerhet i høysetet. Her i Italia er jo ikke sikkerheten vår særlig truet, ei heller faren for naturkatastrofer ol. Men dette teamet kan bli sendt til langt mer utsatte områder og det er viktig å ha faste rutiner for vår sikkerhet. Han har snakket med lokalt politi ang hva vi kan og ikke kan gjøre, lagt planer for en evt. evakuering, har oversikt over hvor vi er til en hver tid og masse masse annet som vi ikke vet noenting om. Vi føler oss veldig trygge.


Smittevernsansvarlig begynte arbeidet allerede på Stavrum. Der ble vi drillet gang på gang i av- og påkledning av smittevernutsryr.

Også her nede har vi blitt utfordret til å trene på dette i fritiden. På en artig og snedig måte får han oss til å huske på viktige meldinger… han kan si noe sånt som;

« Jeg har sjekket konstruksjonen på dette sykehuset veldig nøye og kan stadfeste at veggene holder seg selv»

Med andre ord, tenk smittevern, ikke len dere til veggene i områder som ikke anses som rene soner.😊😊 Han har også full kontroll på lageret vårt og gjør det enkelt for oss å være beskyttet på jobb.

Sist men ikke minst har vi logistikkansvarlig eller «Tomazo» som vi kaller ham😊 Vi har knapt nevnt at vi savner noe,før han er på saken. Vi mangler aldri noe og er såååååå godt ivaretatt.

Når vi ble litt sugne på litt sukker, var det ikke lenge før «påskedigget» kom på plass.

Holder noen dager dette 🙂

Når vi trener på plenen dukker han plutselig opp med vann til alle. Han er omsorg i praksis.

Viktig med fysisk forstring for velvære og ikke minst for å klare lange vakter.


Tomazo er også svært opptatt av smittevern og går daglig over med spritservietter på stoler, bord, heisknapper, dørhåndtak etc på sykehuset der vi holder til. Vi erter ham litt med at han er nevrotisk, men egentlig setter vi stor pris på dette.


Dette er et team det er veldig godt å være i❤
Morgendagen venter nye utfordringer og vi er klar for å ta fatt på nye harde arbeidsdager.


Tusen takk for all støtte hjemmefra ❤

5 kommentarer om “Hvile og refleksjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s