Kara Tepe

Den nye flyktningeleiren her på Lesvos heter Kara Tepe som er tyrkisk og betyr «black hill».

Hvorfor dette navnet er valgt og hvorfor de har valgt et tyrkisk navn vet jeg ikke..

I leiren er det nå ca 9300 flyktninger og veldig mange av dem er barn.

Blant disse regner man at et sted mellom 500-1000 er Covid 19 positiv. De som tester positiv blir isolert på eget område med piggtrådgjerder rundt.

Livet i leiren er svært hardt. De har et telt og ulltepper. De fleste har ikke noe underlag å ligge på, bortsett fra pappkartonger eller lignende.. og teltene er satt opp på pukkunderlag.

Det er satt opp noen rør med vannkraner hvor de kan hente vann og enkelte steder er det satt opp stikk kontakter som de står i kø for å bruke. De fleste for å koke vann i vannkoker. De har ikke lov å lage bål, så dette er den eneste måten å få varm mat på.

Det deles ut mat hver dag kl 17.00. Da er det lange køer for å få utdelt sin families dagsrasjon.

De får ikke forlate leiren når de vil, så de er helt avhengig av å få det de trenger her…

Vi har pasienter med kroniske lidelser som diabetes, astma,kols,hypertensjon,hypothyreose,nyresvikt, smerteproblematikk, prolaps….

Vi har pasienter med akutte tilstander som kutt og brudd….

Vi har pasienter med utslett, skabb, lus og absesser….

Feber, forkjølelse, lungebetennelse og diaré…

Det er også endel psykiske problemer, ptsd og angst….også blant barna. Mange har mareritt etter brannen i Morialeiren og helt sikkert andre opplevelser fra krig og flukt.

Det er godt å få hjelpe disse menneskene, men ekstremt vanskelig å akseptere at det vi kan gjøre er svært begrenset og på langt nær nok….

Jeg prøver å sette meg selv inn i denne situasjonen;

I huj og hast samle sammen mine 4 barn, noen få eiendeler og forlate hjemmet mitt.

Frykten for å bli tatt, skutt eller det som er verre…. frykten for hva som kan skje med ungene mine….ikke minst jentene….Å måtte trøste og berolige, samtidig som angsten trykker i brystet……

Å måtte stole på at en overfylt båt eller flåte vil klare ferden over sjøen…. kanskje se at noen faller i sjøen…… og ikke kommer opp igjen…..

måtte la det skje fordi jeg har nok med meg og mine….

Å ikke ha annet valg enn å stole på at de som har tatt alle sparepengene mine faktisk frakter meg dit de har lovet…

Og at når jeg endelig kommer dit, så er vi reddet…..

Men istedet komme fram til en leir med gjerder, piggtråder og porter som låses om natten.

Se for meg at vi må bo her i et telt i årevis uten å vite om vi noengang ville komme herfra. Stuet sammen med tusenvis av mennesker vi ikke kjenner…… være avhengig av andre for å få mat og medisiner.

…ingen dusj, bare sjøen å vaske oss i.

…….ingen skole for barna

…….ikke et eneste lekeapparat

og en svært svært usikker fremtid…….

Jeg blir veldig trist når jeg leser kommentarfeltene ( i blant annet VG) i artikler herfra……

Det er helt tydelig mennesker som ikke klarer å sette seg inn i andre menneskers lidelse som skriver slikt……

Det er de som aldri har satt sin fot i en flyktningeleir som kan ytre seg sånn….

Jeg stikker ikke under en stol at dette er en svært vanskelig situasjon og vi skjønner alle, at ikke enhver som lever i et land med krig og undertrykkelse kan komme til Norge…

…….men å ikke ha empati og forståelse for hvor umenneskelig denne situasjonen er, syns jeg er veldig skremmende og trist….

Jeg tror jeg må slutte å lese disse kommentarene og heller tro på at de aller fleste av oss fremdeles er i besittelse av noe empati og medmenneskelighet.

❤❤❤

12 kommentarer om “Kara Tepe

 1. Hei Janecke.Helt forferdelig å lese om hvordan tilstanden i leiren er.Stakkars stakars folk og ikke minst barn som må oppleve dette.
  Prøver å sette meg inn i det visst det var meg og mine som måtte igjennom dette,blir helt dårlig.
  Dokkar gjør en fantastisk viktig jobb for disse menneskene.Masse lykke til videre.
  Klemz Kari

  Liker

 2. Takk kjære Janecke for at du gir deg tid/klarer å dele dine opplevelser og inntrykk fra dette grusomme stedet. 😪 Vi har det så godt i Norge og vi er bortskjemte og sytete! Jeg tror vi kan ikke skikkelig sette oss inn i lidelser som disse menneskene gjennomgår, men å få medfølelse og avmakt kjenner jeg på. Klart vi må kunne hjelpe. Hva med de over 300 som er milliardærer her i Norge eller millionærer. Når den lille mann kan gi og yte?? Flere kommuner vil ta i mot flyktninger. Skjønner at det ikke er enkelt, men….. hvordan kan det gjøres. ❤️Mennesker har jo fortalr fra krigen når mange var i samme båt, da hjalp man hverandre med mat, med klær. Delte det lille man har, men nå er vi blitt veldig egoistiske! 💕 Dette ble mange tanker. Er det legeteam eller andre hjelpeinstanser fra andre land tilstede??? Vær sterk og dere alle er enestående!! ❤️ Klem 🌹

  Liker

 3. Skulle ønske eit bedre sted for alle disse barna og familiene. Vanskeleg for oss som ikkje er der å forstå kor grusomt dei har det. Skulle ha vore starta innsamlingsaksjon for å hjelpe med i hvertfall underlag og varme gode tepper, og klær. Hjertet mitt gret for alle desse som har det så vondt. Så tenkjer eg på alle dokke flotte menneska som er sendt ned for å hjelpe, og for ein jobb de gjer. Så stolt av dokke alle♥️♥️♥️

  Liker

 4. Vakkert og godt formidlet❤️ En ufattelig historie, om en umenneskelig situasjon- så langt borte, men likevel skjer det her og nå og er en del av vår samtid… Takk for at du formidler – uten filter🙏🏻 Say safe- og takk for innsatsen du bidrar med på vegne av helsepersonell -som gjerne skulle ha bidratt selv🌟 Gode klemmer til deg❤️

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s